De Haas

Deze foto van mijn ouders stamt uit 1946 /  Nakhon Pathom – Thailand  

Mijn moeder Poenkew Posejasewin werd geboren in Siam, het huidige Thailand, en groeide op achter de paleismuren van het Grand Palace in Bangkok. 

Mijn vader, Simon Petrus Marinus de Haas werd geboren in Batavia, het huidige Jakarta.

Tijdens de 2e wereldoorlog, toen Nederlands-Indië door de Japanners werd bezet, werd mijn vader gevangen genomen. Vanaf 16 januari 1943 tot aan de bevrijding verbleef hij in ca 20 verschillende interneringskampen waar hij in Japans krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorlijn moest werken. 

Na de bevrijding van Nederlands-Indië volgde kort daarop de bersiap-periode, waardoor het te gevaarlijk was om terug naar huis te keren.   

Als door het lot kwamen mijn ouders elkaar tegen in Nakhon Pathom, Thailand. 

Toen mijn vader later terugkeerde naar zijn familie in Indonesië, bleef mijn moeder nog een tijdje achter in Thailand.  Kort daarna zijn ze met de handschoen getrouwd en reisde mijn moeder mijn vader achterna.

Na de oorlog hebben mijn ouders nog 9 jaar bij familie in Weltevreden bij Jakarta gewoond.

In juli 1955 – Indonesië was inmiddels al een aantal jaar onafhankelijk – maakten ze het moedige en moeilijke besluit om met hun 4 kinderen, waarvan ik de jongste, naar het onbekende Nederland te verhuizen. Slechts 2 houten kisten met daarop de familienaam “De Haas” en daarin onze meest waardevolle bezittingen en uiteraard de herinneringen aan het Indonesië waren het enige wat we mee namen op de MS Oranje die ons in ca 3 weken naar Nederland bracht. Na aankomst in Amsterdam zijn we via verschillende pensions uiteindelijk terechtgekomen in Rotterdam, daar werden later nog 2 zussen geboren.

Als kind ging ik op 4 mei altijd met mijn vader naar de dodenherdenking.

Op 15 augustus 1988 vond de eerste officiële Indië herdenking plaats, ruim 7 jaar na zijn overlijden.

Op deze dag herdenk ik mijn vader, en alle kameraden die hij is verloren. Hij zal nooit vergeten worden.

 

Thera de Haas