Vergeten vergeten verhalen

VERGETEN VERGETEN VERHALEN

Dankzij Ton van Lammeren hebben we een beeldverslag van de herdenking van 15 augustus 1945 in Rotterdam. En ook veel dank voor de erkennende woorden van de burgemeester, de herkenning in het gedicht van Irene Martinus, de rap van Kijoe die generatie overstijgend bleek en Jamila die de vierde generatie vertegenwoordigde, wat een talent! Dank aan onze sponsors en Bureau Vermaeck voor de productie van de herdenking en natuurlijk dank aan jullie, onze community, voor het gevoel van saamhorigheid en de gedeelde emoties. 

Crowdfunding
De herdenking maakte voelbaar hoe belangrijk het is stil te staan bij de verhalen en emoties van toen. We sloten af met een oproep om ons te helpen met onze crowdfunding voor het addendum bij het boek ‘Vergeten Verhalen – 100 Rotterdamse oorlogsherinneringen’ gelanceerd in het Museum ’40-’45 NU in 2017. Geschiedenis en oorlog zijn voor veel van de jongere Rotterdammers abstracte begrippen waarover zij gelukkig niet uit eigen ervaring kunnen vertellen. Onze ouders en hun ouders en grootouders helaas wel. Hun verhalen maken deze abstracte begrippen menselijk, ons erfgoed persoonlijk. Daarom vinden wij het mooi dat schrijver Johan van der Hoeven (tevens conservator Museum Rotterdam ’40’-45 NU), deze verhalen heeft verzameld en gedeeld. De Vergeten Verhalen zijn tussen 2011 en 2017 door Marcia Tap verteld aan haar trouwe luisteraars van het RTV Rijnmond programma ‘Middag aan de Maas’. Het resultaat is een beeldende en laagdrempelige publicatie over de Tweede Wereldoorlog met foto’s van persoonlijke herinneringen en bijbehorende verhalen van Rotterdammers. 

Wij merkten dat geen aandacht werd besteed aan de verhalen uit de oorlogstijd in Nederlands–Indië, hoewel die geschiedenis ook een groot deel van de Rotterdamse bevolking raakt. Daarom heeft onze stichting het idee opgevat om een addendum bij het boek van Johan van der Hoeven te realiseren met de ‘Vergeten Vergeten Verhalen; Nederlands-Indië’.

Op dezelfde beeldende en intieme wijze willen wij 15 verhalen over onze families in Nederlands-Indië verzamelen en publiceren. We zoeken nog mensen die aan de hand van een voorwerp uit de oorlogstijd een verhaal met ons kunnen delen. Neemt u dan alstublieft contact op met ons. Daarnaast vragen we uw hulp om ons te helpen het laatste stukje financiering rond te krijgen. 

Via ‘Voor de Kunst’ kunt u ons steunen. Bent u niet in de gelegenheid om een verhaal of geld te doneren, dan zijn we ook heel erg geholpen als u dit bericht deelt met de mensen in uw netwerk. 

Alvast heel hartelijk dank!

Stichting 15 augustus 1945, Regio Rotterdam