Tenzer

Tenny Tenzer:

 

Op de foto mijn opa, de Duitse Fritz Paul Tenzer. Hij diende in het KNIL en had een medische functie. Na zijn pensioen is hij neergestreken in Malang, hij heeft kinderen met de Javaanse Wagiem. Zijn kinderen zijn Frans Paul, Hans Willy, Kees, Emmy, Corrie, Wim en Frits. De laatste twee zijn terecht gekomen in Nederland, waarvan Wim Tenzer, mijn vader, in Rotterdam. 

Na de Duitse invasie in Nederland werden Duitsers geïnterneerd door de Nederlanders in Nederlands-Indië. Ook Fritz Paul en twee van zijn oudere kinderen Frans Paul en Hans Willy. Voor de ogen van zijn jonge kinderen werden zij afgevoerd.

Zij zijn overleden op het koopvaardijschip de Van Imhoff dat gebruikt werd als gevangenentransport die toen voer in de richting van Brits-Indië. De Van Imhoff zonk door een torpedo aanval van de Japanners op 18 januari 1942. 400 geïnterneerde Duitse burgers verdronken op dit schip.

Het verhaal van Fritz-Paul en de Van Imhoff doet herinneren dat de oorlog in voormalig Nederlands-Indië niet zwart-wit is. Er is geen goed of slecht. Er zijn alleen maar verliezers.

Een pijnlijk verhaal maar ben trots dat ik het verhaal van Fritz Paul Tenzer mag delen samen met het verhaal van de andere Indische families die hier zijn gekomen. Laten we niet vergeten waar we vandaan komen.