Foto expositie Spekkoek Families
Indo families in de mix
Deze families hebben roots in Nederlands-Indië, de Molukken, Papua Nieuw-Guinea en andere culturen.
Spekkoek families is een foto expositie geïnitieerd door Stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam. En is tot 29 augustus te zien bij het Maritiem Museum, Rotterdam aan de Leuvehaven. De toegang van de expositie is gratis en ook toegankelijk wanneer het museum niet is geopend.
Spekkoek is een bekende Indische snack. Een zoete koek opgebouwd uit verschillende lagen. Met de expo wordt de gelaagdheid en diversiteit getoond van Indo-families. Zij en hun kinderen groeien op met meerdere culturen binnen één gezin. Dat kan een uitdaging zijn, maar brengt ook veel moois met zich mee. We hebben de gezinnen gevraagd wat zij van hun roots door willen geven aan hun kinderen en hoe zij dit doen en waarom zij het belangrijk vinden om hun roots door te geven.
Met dank aan Gemeente Rotterdam, Veenman+, Maritiem Museum en Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen

Over de fotograaf
‘Door te weten waar je vandaan komt, leer je meer over je eigen identiteit. Je roots zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Want waar komen die gedragingen vandaan die ons zo eigen zijn gemaakt? En hebben we deze nog wel echt nodig in de huidige maatschappij?’
– Joyce de Vries
Fotograaf en bestuurslid Joyce de Vries maakte de portretten van deze dertien gezinnen. Sinds de geboorte van haar zoon twee jaar geleden heeft zij zich verdiept in haar achtergrond en familieverhaal. Omdat ze merkte dat ze niet de enige was met vragen over het Indische verhaal zette zij het platform Indozijn op. En is ze sindsdien bezig met het vergroten van de bewustwording van verschillende patronen en gebruiken binnen de Indische cultuur. Dit doet zij allemaal op een positieve manier met oog op de toekomst.

Kaapverdiaans en Indisch
‘Je roots zijn deel van je identiteit. iets waar we trots op zijn. Het is een bron van geluk en kracht’
– Odair Inocencio
Odair is Kaapverdiaans en Tessy is Indisch.
Beiden vinden ze het belangrijk om de normen en waarden, de cultuur, gebruiken en voeding door te geven aan hun twee kinderen Sawa en Malik. Door een open communicatie zorgen zij ervoor dat hun kinderen van beide kanten evenveel meekrijgen.
Oidar doet veel voor zijn gemeenschap en Tessy is eigenaar van een eigen merk Xzota dat geproduceert wordt in Bali.

Moluks, Indisch en Papua Nieuw – Guinea
‘Nubian en Benz zien zichzelf als mix, dubbelbloedjes, maar Nubian gaat voor gemak en noemt zichzelf Indo, terwijl Benz loyaal is aan zijn voorouders en familieleden in Papua Nieuw Guinea en noemt zichzelf een Papua.’
– Joël Ferdinandus
Joël is Moluks, Indisch en Nederlands (maar vooral Rotterdammer) en Liane heeft een Nederlandse vader en een moeder uit Papua Nieuw Guinea.
Zij vinden kracht in de optelsom van alle verschillende bloedlijnen. Ze hoeven niet veel moeite te doen om hun cultuur door te geven aan hun kinderen Nubian en Benz. Ze krijgen veel gebruiken en gewoonten mee van opa’s, oma’s en tantes. Door te reizen, het eten en jaarlijks naar de Pasar Malam te gaan krijgen zij veel mee.

Surinaams en Indisch
‘We willen onze kinderen de jarenlange zoektocht die wij hebben gemaakt
besparen. Als zij van jongs af aan weten waar hun roots liggen kunnen zij zichzelf veel beter ontwikkelen.’
– Marvin Biljoen
Roxanne haar beide oma’s komen van Java. Één van haar oma’s kwam na de bersiap naar Nederland en haar andere oma ging naar Manokwari, Nieuw Guinea. Marvin heeft zijn roots in Suriname. En is er sindskort achter dat hij ook afstamt van Maasai
De ouders van Roxanne vertelden weinig over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Zijzelf vinden het voor hun kinderen wel belangrijk om te weten waar hun roots liggen.

Amerikaans en Indisch
‘Bepaalde patronen zullen zich herhalen in hun leven. Dat kunnen ze dan herleiden naar hun afkomst. Door te weten waar deze vandaan komen zal het hen inzicht en daarmee rijkdom geven.’
– Daphne van Asdonck
Daphne is Indisch en van haar moeders kant Schots. Haar ex-man is half Amerikaans.
Ze vertelt over haar cultuur, door het verhaal van haar grootouders te vertellen. Zodat haar kinderen weten wat er is gebeurd en hoe zij dit ervaren hebben. Er zit veel bemoediging, kracht en doorzettingsvermogen in hun verhaal. Daarnaast hebben we elk jaar een kumpulan met mijn familie en vieren zij Thanksgiving aan hun vaders kant.

Indisch, Surinaams en Filipijns
‘Kenji en Kailea vertellen altijd dat ze half Filipijns half Indo zijn. Kenji vertelt vol trots over zijn beide afkomsten. Ze helpen ze vaak met koken.’
– Sharon Ocampo
Sharon is Indisch, Surinaams en Nederlands, maar voornamelijk Indisch opgevoed. Ray is volbloed Filipijns.
Ze proberen de kinderen zo veel mogelijk mee te geven van beide culturen. Ondanks dat de twee culturen veel overeenkomsten hebben zijn er ook verschillen.
Ray en Sharon geven aan Kenji en Kailea alles mee wat ze weten, zoals de gewoonten, normen en waarden, familie, natuurlijk het eten en geschiedenis vinden ze ook belangrijk.

Kaapverdiaans en Indisch
‘We vinden het belangrijk dat Joa en Morgane begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Zodat ze geen identiteitscrisis ontwikkelen en zich afvragen waarom ze wel in Nederland zijn geboren, maar er niet zo uit zien’
– Raquel Bergsma
Raquel haar roots liggen op Java, Kalimantan en Ternate. Jay zijn ouders zijn Kaapverdiaans. Ze vinden het belangrijk dat hun kinderen Joa en Morgane weten waar hun roots liggen. Waarom hun grootouders van beide kanten naar Nederland zijn gekomen.
Joa en Morgane zijn erg nieuwsgierig naar hun afkomst en stellen vaak vragen. Ze krijgen door familie veel mee en zijn actief met hun roots bezig. Joa vindt het zelfs leuk om de Poco Poco te dansen.

Nederlands-Indisch, Indisch, Belgisch en Frans
‘Wij willen onze kinderen het beste meegeven van beide culturen. Gastvrijheid, samenhorigheid, vriendelijkheid, maar ook vrijheid om je eigen pad te kiezen en jezelf uit te spreken. We geven elkaars normen en waarden de ruimte.
– Debby Oppenoorth-Lux
Martijns vader is Nederlands en geboren in Jakarta. Debby’s vader is Indisch en geboren in Papoea Nieuw Guinea. Haar overgrootvader was Belgisch en hun roots gaan terug naar Frankrijk. Door het Indisch zwijgen kent ze alleen de hoofdlijnen van haar familiegeschiedenis.
Eten werkt bij hun verbindend. Dat doen ze regelmatig met onze familie en vrienden.
Martijn en Debby hebben mooie reizen gemaakt naar verschillende eilanden in Indonesië.

Indonesisch en Zuid-Afrikaans
‘Nayhla en Alaïa zeggen altijd dat ze Indonesisch, Zuid-Afrikaans zijn, zij vergeten vaak dat er ook iets Nederlands in zit. Maar dat komt vast door de opvoeding die ik ze geef.’
– Lauren Palandeng
Lauren haar opa komt uit Manado Sulawesi en ze is opgevoed door haar oma die van Java komt. De vader van Nayhla, Alaïa en Ybriz-Rosé is volbloed Zuid-Afrikaans. Voor zijn werk verblijft hij daar nu ook.
De kinderen van Lauren hebben daar ook enige tijd gewoond. Maar groeien nu op met de Indonesische cultuur van Lauren die samenwoont met haar Indonesische moeder. Op deze manier krijgen haar kinderen automatisch alles mee van de cultuur en de geschiedenis.

Surinaams en Indisch
‘Wij vinden het belangrijk onze verschillende culturen door te geven omdat het bijdraagt aan de sense of belonging.’
– Kelly en Bart Blom
Bart is geboren in Suriname en Kelly heeft Indische, Nederlandse en Belgische roots.
Zij hopen door hun dochter Yuna later te vertellen waar zij en haar voorouders vandaan komen zij zichzelf beter leert kennen en zij zich beter kan richten op de toekomst en hoe zij deze wil vormgeven.
Bart en Kelly zijn nog nieuw in het ouderschap, maar vinden het ook belangrijk om niet alleen de leuke dingen mee te geven, maar ook het kolonialisme en het slavernijverleden.

Moluks en Indisch
‘Als je roots doorgeeft blijven ze levend. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik het vind om dit door te geven.
– Jeroen Been
De opa van Jeroen heeft roots in de Molukken en zijn oma komt uit Nederlands-Indië. De ouders van Priscilla zijn Nederlands.
Samen vertellen zij aan Vlinder over hun verschillende culturen. Ze vinden hetbelangrijk om de warmte, gastvrijheid, muziek, het eten en het samenzijn door te geven om zo Vlinder over haar Indische roots te vertellen.

Spaans-Portugees en Indisch
‘Ik probeer me steeds meer te verdiepen in de jaren dat mijn vader in voormalig Nederlands-Indië woonde en de eerste jaren van de repatriëring.’
– Heidi Vaas
Moeder Heidi is van Javaanse afkomst en vader Alex is van Spaans-Portugese afkomst.
Het doorgeven van je roots betekent vertrouwd zijn met de cultuur, de normen en waarden en de taal. Dat geeft een fijn gevoel van herkenning.
Raquel en Yurena gingen jarenlang op zaterdag naar de Spaanse basisschool en als gezin gaan ze regelmatig Pasar Malams af.