Schrijver/historicus Reggie Baay gastspreker tijdens herdenking 2015

Schermafdruk 2015-03-19 21.36.46Tijdens de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Regio Rotterdam op 15 augustus 2015 zal schrijver/geschiedkundige Reggie Baay (1955) als gastspreker optreden. Omdat hij merkte dat thuis het onderwerp Nederlands-Indië en de persoonlijke ervaringen van zijn vader nauwelijks bespreekbaar waren, wilde hij op een andere manier toch meer te weten komen over die onbesproken geschiedenis. Daarom studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij zich specialiseerde in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. Van 1985 tot 2005 was hij als redacteur verbonden aan het tijdschrift Indische Letteren en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en koloniale literatuur.

Al van jongs af aan had Reggie Baay zich een missie voorgenomen: zoveel mogelijk kennis van de ‘Indische’ geschiedenis verspreiden en doorgeven aan volgende generaties, opdat zoiets nooit meer kan gebeuren. Vanuit de overtuiging dat ‘het onbesprokene vaak meer impact heeft dan het besprokene’ ziet hij deze missie ook als een ‘hormat’ (eerbewijs) aan hen, die de verschrikkingen van de oorlog en van de bersiap tijd zo indringend hebben meegemaakt.

Het bestuur van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Regio Rotterdam prijst zich gelukkig dat Reggie Baay zich bereid heeft verklaard mee te werken aan een waardige herdenking op 15 augustus 2015.

Van de hand van Reggie Baay verschenen de volgende boeken:

De ogen van Solo; de geschiedenis van een Indische vader gezien door de ogen van een zoon (2006).

De njai; Het concubinaat in Nederlands-Indië’ (2008). 

Portret van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-Indië’ (2010).

Ik ben/Aku adalah (2010).

Gebleekte ziel (2012).

Daar werd wat gruwelijks verricht (2015)

Meer over het werk van Reggie Baay is te vinden op zijn website: www.reggiebaay.nl