Onlangs kregen we een mail van Ilse Smit, die namens Erica Weinstein (94 jaar) op zoek is naar Freddy Delorme, geboren in 1941-1942 in het jappenkamp bij Bandung. Hieronder volgt een gedeelte van de zoektocht. Aan het eind wordt uw hulp gevraagd bij het vinden van enkele personen. We plaatsen dit verhaal graag. Reacties kunnen worden gericht aan info@herdenking-15-augustus.nl.

Erica Weinstein (geb: 30-9-21) vluchtte in 1942 met haar 3 jaar jongere zus Ilse de bergen in bij Dago, bij Bandung in West-Java om niet het kamp in te moeten. Allebei hun ouders waren al overleden, hun moeder in 1933, hun vader in 1941 na een bombardement op zee.

Na een aantal weken werd een klein pakketje gebracht bij hen in de bergen, het was een klein bloot kindje gewikkeld in doeken. Het was Freddy Delorme, gesmokkeld via de riolering uit het kamp bij Bandung omdat het ziek was. Hoe oud Freddy toen precies was, weet Erica niet meer. Erica kon goed naaien en maakt van 2 zakdoeken een broekje voor Freddy. Ze zette twee stoelen tegen elkaar en Freddy had een bedje. Erica en haar zus leerde hem praten en lopen. Freddy was ook dol op het hondje van kapper Krijs, het hondje dat gered was door Erica van de Japanners. Op een gegeven moment is Freddy weer teruggebracht naar het kamp en moesten ook Erica en Ilse het kamp in. Erica heeft nooit meer iets gehoord over Freddy.

Ik ben Ilse Smit, de oude huisarts van Erica Weinstein en bezoek haar na mijn vertrek nog steeds. Als ik bij haar ben, vertelt zij steeds een volgend hoofdstuk uit haar indrukwekkende leven. Gisteren vertelde zij met alle emoties het verhaal van Freddy en ze zou hem zo graag nog eens willen zien of willen horen hoe het met hem gegaan is. We hebben samen haar fotoboek doorgespit, op zoek naar de foto van Freddy met de hond, ze kon hem niet meer vinden. Erica is nu 94 jaar, dus misschien hebben wij niet veel tijd om Freddy te vinden, al plantte zij gister nog wel zelf nieuwe klimhortensia’s in haar tuin.

——

Wat is er veel gebeurd de afgelopen dagen en wat heeft iedereen meegeleefd met Erica en de “kleine Freddy”. Namens Erica en de familie van “kleine Freddy” heel veel dank!

Vandaag zijn Kim, de zoon van kleine Freddy, en ik bij Erica geweest. Zij was zo uitgelaten, zo blij om de zoon te zien van het kleine hummeltje dat zij ruim 70 jaar geleden in leven heeft gehouden. Haar hele leven heeft zij van hem gehouden en zo vaak heeft ze hem proberen te vinden. We hebben 2 ½ uur gesproken en gepuzzeld, het is voor iedereen erg emotioneel en enerverend. Steeds weer kwamen er in het gesprek nieuwe herinneringen bij haar boven. Toen we na 2 ½ uur afscheid namen met de belofte om volgende week weer langs te komen, was zij nog vol energie en in haar hoofd bezig om de puzzel af te maken.

Er werd zoals vaker niet gesproken over deze periode in de familie De Lorme, nu vallen beetje bij beetje de puzzelstukjes op zijn plek. En een aantal missen we nog!

We weten zeker dat we dit de goede familie De Lorme en kleine Freddy is omdat deze familie altijd geweten heeft van het bestaan van de oude en jonge kapper Kreis.

“Kleine Freddy”, Rob De Lorme, is in 2000 in Nederland overleden, zijn zoon en dochter wonen in Utrecht.

“De Fred” uit Australië is de oudere broer Frederik Lucas de Lorme (geboren op 22 november of september 1937) van kleine Freddy en leek in eerste instantie de gezochte Freddy. Maar hij was al 5-6 jaar toen de oorlog begon en past dus niet in het verhaal. De moeder van Kleine Freddy is Johanna Helena De Lorme-Meijer (geboren 20 maart 1907, mogelijk toen nog aan elkaar geschreven) en zat met haar dochter Geertruida (Trudy) De Lorme geboren 14 februari 1932 (later getrouwd met Kamlag) in het vrouwenkamp Tjihapit bij Bandung. De andere kinderen zijn Hendrik Antoon (Hans) de Lorme (28 december 1931) en Robert Ernst Hendrik (Rob) de Lorme (geb. 8 maart 1943).

Het is (nog) onduidelijk wanneer haar jongste kind, “kleine Freddy” is geboren, mogelijk maart 1942 of 1943. Hij heeft nooit een geboorteacte gehad. Dus of hij in het kamp of daarvoor geboren is, is nog onduidelijk.

Erica kan ook lastig inschatten hoe oud klein Freddy was toen hij ben haar en haar zus kwam, hij was erg ziek en ondervoed. Hij kon mogelijk al wel lopen, ze heeft hem leren praten en bidden. Dat kleine Freddy later Rob heette was in het begin van onze zoektocht ook verwarrend. Erica weet zeker dat het kindje dat zij verzorgde Freddy heette.

Was de reden om hem Freddy te noemen de dreiging van gevaar om hem het kamp uit te smokkelen, verwarring te zaaien of het afwezig zijn van zoon Fred met de mogelijke gedachte deze nooit meer te zien?  Er is nu ook enige twijfel wie de vader is van kleine Freddy. De moeder van kleine Freddy heeft direct na de oorlog samengewoond (mogelijk een jaar) met de jonge kapper Kreis. Omdat de geboortedatum van kleine Freddy onduidelijk is, zou heel misschien de jonge Kreis de vader kunnen zijn van kleine Freddy.

Toen haar man na een onduidelijke periode weer thuis kwam uit het mannenkamp, is zij weer met hem verder gaan leven. Er is een nieuwe trouwacte van hen gevonden uit mei 1947 terwijl zij in 1930 ook al waren getrouwd in Rotterdam.

Kapper Kreis is met een andere vrouw getrouwd.

In welk kamp opa De Lorme heeft gezeten met zijn zoon Fred is onduidelijk. En ook weet niemand wanneer hij uit het kamp gekomen is, waarom de hereniging met zijn vrouw zo lang geduurd heeft.

De jonge Kreis heeft in mei 1949 een zoon Robert gekregen van een andere vrouw, en deze is cabaretier geworden in Duitsland.

Is het toeval dat kleine Freddy Rob is gaan heten en de zoon van de jonge Kreis Robert heet?

Concrete vragen:

– Wie weet iets over Johanna Helena De Lorme-Meijer en haar dochter Trudy De Lorme en een babytje, genaamd Freddy of Robby uit het vrouwenkamp Tjihapit bij Bandung? Misschien kunnen we de geboortedatum van Freddy achterhalen

– Wie weet in welk kamp Ernst Hendrik de Lorme (geb. 5 mei 1906, werkte bij de KLM) en zoon Fred hebben gezeten, wanneer zijn ze vrij gekomen?

– Wie heeft contacten met Robert Kreis, de cabaretier uit Duitsland? (moeten wij zelf ook nog verder naar zoeken, evt via Wieteke van Dort of Willem Nijholt?)

Ik kan niet iedereen persoonlijk bedanken en terugmailen, willen jullie dit weer delen zodat alle hulpengelen weer op de hoogte zijn?

Ilse Smitop Twitter


op Facebook


op Google+