tenny

‘Of ik een reportage wil draaien over een stichting die een gedenkteken op de Boompjes gaat plaatsen. Ter nagedachtenis van de slachtoffers en overlevenden uit Nederlands Indië. ‘Is echt een klus voor jou’, zeiden de redacteuren van Open Rotterdam. Ik maak een paar dagen in de week reportages voor het programma 010NU. Ik, met mijn Indische achtergrond zag het ook wel zitten. Ik had toen nog helemaal niet door dat deze reportage mij een nieuw toekomstperspectief zou geven.

Ik ging op bezoek bij een 1e generatie Indische Nederlandse tevens voorzitter van de stichting. Ik had het plan om eerst op zoek te gaan naar relikwieën in oude kisten om zo oude herinneringen uit Nederlands Indië naar boven te halen.

Veel mooie verhalen kwamen uit die oude dame, nog veel meer dan ik ooit van mijn vader heb gehoord. Mijn vader is 2 jaar geleden overleden. Hij is over de 80 geworden en hij was 1e generatie Indische Nederlander die vanuit Nederlands Indie (NI) hierheen was gekomen. Hij heeft mij heel sporadisch verteld over wat hij mee heeft gemaakt in NI. Aan de andere kant heb ik het nooit gevraagd en dat zal altijd aan mij blijven knagen.

Het lot heeft 2 personen met dezelfde interesses bij elkaar gebracht die dag. Een ander lid van de stichting, Christie, was ook aanwezig. Zij is net als ik ook 3e generatie Indo. Ik wilde met mijn journalistieke achtergrond altijd al wat doen met mijn culturele erfenis, er meer over te weten te komen en het uiteindelijk documenteren voor latere generaties. Christie was met de stichting al bezig om verhalen van de 1e generatie vast te leggen op een website die gelinkt was aan het gedenkteken. Een samenwerking werd na 2 ontmoetingen geboren.

Juist nu we groen licht hebben voor het project merken we op dat er veel interesse is vanuit de 3e generatie. Er zijn talloze Facebook-pagina’s over de Indische identiteit gemaakt voor en door 3e generatie. Jonge ondernemers met Indische achtergrond starten Indische toko’s, restaurantjes en koffiehuizen. Iedereen kent wel iemand die Indisch is. Het is ook een grote groep mensen die in de regel niet in het voetlicht treedt. De reportage die ik die dag gemaakt heb dient ook als blauwdruk voor de docuserie die we willen maken. Verschillende generaties Indische Nederlanders op bezoek bij elkaar te laten gaan om zo de verhalen van de 3e generatie vast te leggen en de interesse bij de 3e generatie te prikkelen en hun vragen te beantwoorden.’

Tenny Tenzerop Twitter


op Facebook


op Google+