Gedenken & Erkennen, Herkenning & Troost

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is Rotterdam rijp voor een monument ter nagedachtenis van de Indische Nederlanders.

Een straatsieraad op de locatie waar wij jaarlijks op 15 augustus de capitulatie van Japan herdenken, bij de Vlaggenparade op de Boompjes in Rotterdam. Ter herdenking van de slachtoffers in Nederlands-Indië, maar ook om het verhaal te vertellen van de overlevenden om door te geven aan de volgende generaties. In het monument komt de band met het voormalig Nederlands-Indië tot uiting. Het biedt de Indische gemeenschap de mogelijkheid tot Gedenken, Troost, Herkenning en Erkenning. Hoewel de aanleiding een trieste periode uit de geschiedenis vertegenwoordigt, willen wij een inspirerend gedenkteken plaatsen, een plek die hoop uitstraalt. Daarom is het monument ontworpen als een autonoom (vrijstaand) beeld, een ‘sieraad’ voor de straat, hetgeen voor bewoners, bezoekers van de Vlaggenparade en andere passanten aantrekkelijk is.

Het straatsieraad is ook bedoeld voor een breder publiek, zoals meer gedenktekens bedoeld zijn om nu en in de toekomst te beseffen wat oorlog betekent. Het biedt daarom tevens de mogelijkheid om het publiek te informeren. Dit gebeurt door een zogenaamde QR-code te koppelen aan een subdomein op onze website, waarop deze specifieke geschiedenis en persoonlijke, authentieke verhalen gedeeld worden.

De filosofie achter het ontwerp van kunstenaar Han Goan Lim is om een kleinschalig en bescheiden monument te realiseren in de openbare ruimte welk de herinneringsgedachte op tijdloze wijze zichtbaar maakt en respecteert. Daarnaast moet het beeld qua betekenis en vorm, maatschappelijk gezien een breder publiek bereiken dan alleen ingewijden en betrokken mensen. Vorm en zeggingskracht van het beeld verwijzen naar de dramatische gebeurtenissen in toenmalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog (1941–1945) en de bevrijding op 15 augustus 1945. De representatie van het herinneringsbeeld zal bij voorkeur versterkt moeten worden door verbinding met deze tijd, zowel inhoudelijk als beeldend. Met andere woorden, ook voor niet-ingewijden zal naar verwachting, het beeld door zijn verschijningsvorm intrigeren en inspireren.

Schermafbeelding 2015-04-29 om 21.36.01