Ena-nji Woudstra

 

Ena-Nji, geboren in 1902 als jongste van het gezin. Omdat zij de jongste was mocht ze als enige naar school waardoor ze kon lezen en schrijven. Ze werd moeder van het kind van haar overleden zus en trouwde met de vader van het kind. Samen kregen ze nog 15 kinderen. Toen de tweede Wereldoorlog uitbrak werden ze ontzien en hoefden ze niet naar de Jappenkampen. 

Twee jaar lang heeft ze voor de Japanners gekookt. Op een dag kwam er een nieuwe generaal en die begreep niet waarom haar blanke Europese man niet gevangen was genomen. Vanaf dat moment werden ze allemaal in kampen gestopt. 

Haar dochter Hendrika overleed een dag na haar 9e verjaardag van de honger in het kamp. 

Toen de bom op Hiroshima viel was dat een grote bevrijding voor velen daar. Haar man leefde nog, en iedereen werd weer herenigd na de capitulatie van Japan. 

Na een aantal jaar werd Nederlands Indië Indonesië en werden ze het land uit gezet. Ze konden kiezen tussen Nederland en Australië. Maar in Australië heerste de Apartheid en mochten zij en haar man niet in dezelfde straat wonen. Zij kozen ze voor Nederland. Na een bootreis van twee maanden kwamen ze aan in de haven van Rotterdam en verhuisden ze naar Oranje Woud. Van Oranje Woud naar Heerenveen en op een gegeven moment naar Enschede om banen te vinden in de textielindustrie.

 

Ena-nji Woudstra

02-12-1902 / 22-06-2001