Hetty Naaijkens-Retel Helmrich houdt toespraak Herdenking 2014

Op dinsdag 24 juli 2014 heeft Carel Banse namens het bestuur van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 een bezoek gebracht aan mevrouw Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Mevrouw Naaijkens  zal een toespraak houden tijdens de 5e herdenkingsbijeenkomst op 15 augustus 2014 op de Boompjes in Rotterdam.

Tijdens de ontmoeting zijn de thema’s voor de toespraak en de doelstelling van de bijeenkomst besproken. Tevens is kort ingegaan op de recente,  veelvuldig bekroonde film-documentaire “Buitenkampers – Boekan Main, Boekan Main!” (2012) en op een aantal andere films van het team van Hetty, Scarabeefilms:  “Stand van de zon”, “Stand van de maan”, “Stand van de sterren” en “Contractpensions – Djangan Loepah!” (2009). Naast haar werkzaamheden als regisseur heeft mevrouw Naaijkens ook brede ervaring opgedaan als producent. Carel kreeg de gelegenheid om haar indrukwekkende prijzenkast te bewonderen, compleet met foto’s van Hetty met filmster Robert Redford en van Hetty met President Clinton.

Haar films zijn een zeer effectief medium gebleken om aandacht te besteden aan de vergeten geschiedenis van Nederlands-Indië, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. “Buitenkampers” is onlangs in diverse plaatsen in Amerika vertoond: steeds trok de film volle zalen met Indische Nederlanders, veelal van de tweede en zelfs de derde generatie.

De toespraak van mevrouw Naaijkens-Retel Helmrich belooft een zeer betrokken verhaal te worden met een duidelijke binding met de stad Rotterdam.

Lees hier de uitnodiging voor de herdenkingsbijeenkomst op 15 augustus 2014.

Bekijk hier de trailer van de film-documentaire “Buitenkampers”.

Voor meer informatie bezoek www.buitenkampers.nl en www.contractpensions.nl.

foto 2      foto 1